Zonnegroet en de vijf punten van yoga

Hieronder leer je meer over de yoga zonnegroet en de belangrijkste punten uit de yoga. Wil je meer weten? Leer yoga op de relaxte manier, klik hier voor meer info over de yoga vakantie!

Het Yogapad naar Innerlijke Rust

Yoga is een leven van zelfdiscipline gebaseerd op de stellingen van ‘eenvoudig leven en verheven denken’. De oude yogi’s zagen het lichaam als een voertuig van de ziel. Net zoals een auto smering nodig heeft, een accu, een koelsysteem, de juiste brandstof en een betrouwbare bestuurder, zo heeft het lichaam een aantal zaken nodig om probleemloos te kunnen functioneren.

Juiste Oefeningen – Asana’s

De lichaamsoefeningen bij yoga, de asana’s, zijn geweldloos en zorgen door lichte strekking dat de gewrichten, spieren, ligamenten, pezen en andere delen van het lichaam worden gesmeerd. Asana’s helpen het zenuwstelsel in evenwicht te brengen, de bloedcirculatie te verbeteren, spanning op te heffen en het lichaam soepeler te , maken. Wanneer de oefeningen ontspannen worden uitgevoerd, ontwikkelen ze ook de verstandelijke vermogens en versterken ze de spirituele capaciteiten. De asana’s vormen de derde stap in het systeem van de raja yoga.

De Yoga Ademhaling – Pranayama

Diep ademhalen helpt het fysieke lichaam te reinigen en te voeden. Wanneer u volledig inademt, voorziet u het lichaam van een overvloedige hoeveelheid zuurstof. Wanneer u uitademt, worden de afvalstoffen uitgestoten. Via de ademhaling wordt het lichaam ook aangesloten op zijn accu, de zonnevlecht (plexus solaris). Wanneer deze met behulp van de speciale ademhalingstechnieken (pranayama) wordt aangesproken, komt energie (prana) vrij voor lichamelijke en geestelijke verjonging.

De Juiste Ontspanning

Wanneer het lichaam en de geest overwerkt en gespannen zijn, vermindert hun natuurlijke doeltreffendheid. Rust en ontspanning zijn middelen om het lichaam weer op te laden. Met bepaalde yogamethoden kunt u de geest en de spieren leren volledig te ontspannen.

Gezond Eten

Het yogadieet bestaat uit voedingsmiddelen die licht verteerbaar zijn. Naast het feit dat deze voeding eenvoudig, natuurlijk en gezond is, moet ook de subtiele invloed die voeding heeft op het verstand en het astrale lichaam in aanmerking worden genomen. U zult merken dat deze voedingsvoorschriften u een uitstekende gezondheid, een heldere geest en weldadige gemoedsrust verschaffen.

Positief Denken en Meditatie

Zoals elk voertuig een verstandige bestuurder nodig heeft, zo heeft het lichaam een evenwichtige geest nodig. Meditatie helpt u om dit te bereiken; uw geest zal helderder en scherper worden en u zult zich beter kunnen concentreren. Positief denken zal het verstand zuiveren en u zult wijsheid en innerlijke rust ervaren.

De Zonnegroet ofwel Surya Namaskar

Surya Namaskar, de Zonnegroet, is een serie van 12 houdingen, die in een ononderbroken en soepele beweging worden uitgevoerd. Iedere beweging van de yoga zonnegroet valt samen met een bepaalde ademhaling. Zonnegroet yoga versterkt je en zorgt voor een soepel lichaam.

Een rondje van de zonnegroet bestaat uit twee volledige series, een voor de rechterkant en een voor de linker. Een rondje per dag is voldoende, zolang je het maar elke dag doet, alhoewel hier geldt: hoe meer, hoe sterker de werking. Als je eens geen tijd hebt om yoga te doen, probeer dan in ieder geval een paar rondjes yoga zonnegroet te doen. Je voelt het verschil, zeker weten!

 

Vertaling: Het woord Surya betekent zon en namaskar betekent groet, het totaal betekent dus zonnegroet. Surya-namaskar is een combinatie van 7 yoga houdingen ofwel asanas.
Moeilijkheidsgraad: 3 op een schaal van 1 tot 10

De Zonnegroet

 

1.Sta (zo mogelijk) in de richting van de opkomende zon met beide voeten tegen elkaar. Breng de handpalmen samen bij het hart. 2.Adem in en strek de armen naar boven. Buig langzaam naar achteren, terwijl je de armen boven het hoofd gestrekt houdt. 3. Adem langzaam uit terwijl je naar voren buigt, terwijl de buik in de richting van de bovenbenen wordt gebracht, worden de handen naar de grond gebracht.
4. Adem in en breng de rechter voet zo ver mogelijk naar achter. Houd de handen op de grond, zorg dat de linker voet tussen de handen blijft staan. Houdt het hoofd omhoog. 5. Terwijl je uitademt breng je de linker voet naar achter, naast de rechter voet. Houd de armen recht, de heupen omhoog en breng het hoofd in lijn met de armen. 6. Houd de adem vast en breng het lichaam naar de vloer, totdat de voeten, knieen, borst, handen en voorhoofd de grond raken.
7. Adem in en duw de borst van de grond, buig zo ver mogelijk naar achteren, terwijl de ellebogen het lichaam raken, de heupen op de grond blijven en de scouders laag worden gehouden. 8. Terwijl je langzaam uitademt, verhef je de heupen van de grond, breng het hoofd in lijn met de armen en houd de armen recht. 9. Adem langzaam in en buig het linker been, terwijl je met dit been een flinke stap naar voren neemt. Terwijl de handen stevig op de grond blijven staan tracht jet de linker voet tussen de handen te plaatsen. Houd het hoofd omhoog.
10. Adem langzaam uit, houd de handen op de plaats en breng de rechtervoet naast de linkervoet tussen de handen. Buig vanuit de heupen en tracht de buik in de richting van de bovenbenen te brengen. Houd beide knieen gestrekt. 11. Adem in en strek de armen naar boven. Buig langzaam naar achteren, terwijl je de armen boven het hoofd gestrekt houdt. 12. Sta (zo mogelijk) in de richting van de opkomende zon met beide voeten tegen elkaar. Breng de handpalmen samen bij het hart.

Yoga Vakantie

yoga zonnegroet

Breng yoga in de praktijk op een heerlijk ontspannen manier!

Klik hier voor meer info

Gerelateerde Berichten

ABOUT AUTHOR

Raymond Besems-Fagoe