Tweede chakra: betekenis, activeren, herstellen en versterken

tweede chakra

Behoefte aan meer levenskracht? Activeer je tweede chakra! Als je zoals jij belangstelling hebt voor spirituele ontwikkeling, dan ben je de term ‘chakra’s’ ongetwijfeld al meer dan eens tegengekomen. Misschien vraag je je af hoe het nu eigenlijk precies met die chakra’s zit. Op welke manier zou je er baat bij kunnen hebben om er actief mee aan de slag te gaan? Dit artikel gaat daarom in op de betekenis en het belang van het tweede chakra, dat ook wel het sacrale chakra wordt genoemd. Het activeren en/of herstellen van dit 2e chakra kan je leven op ontelbaar veel manieren positief beïnvloeden. Lees dus snel door voor meer informatie!

De wezenlijke functie van chakra’s

tweede chakraVoordat we ons verder verdiepen in het tweede chakra, is het goed om eerst even te kijken naar chakra’s in het algemeen. Je lichaam heeft bloedbanen en zenuwbanen. Zo is er ook een baan die zorgt dat je hele lichaam naast bloed en de benodigde zenuwprikkels ook energie krijgt. Deze ‘baan’ wordt gevormd door de zeven grote chakra’s die bij elkaar weer bestaan uit een veel groter aantal chakra’s.

De chakra’s zijn van essentieel belang voor het functioneren van je lichaam. Ze zorgen ervoor dat alle weefsels, organen et cetera genoeg energie hebben om te doen wat ze moeten doen. Is er op een bepaald moment te weinig energie op een bepaalde plek, dan kan het tekort tijdelijk aangevuld worden met energie van een van de andere chakra’s. Als je te lang rondloopt met zo’n tekort, raakt het natuurlijke evenwicht echter verstoord. Dan kan je op fysiek, emotioneel en geestelijk vlak problemen ondervinden.

Het tweede chakra versterken

De zeven hoofdchakra’s zijn achtereenvolgens het stuitchakra, het buikchakra (dit is het 2e chakra), het zonnevlechtchakra, het hartchakra, het keelchakra, het derde-oogchakra en het kruinchakra. Ieder chakra speelt een eigen rol in het functioneren van je lichaam en je geest. Als een bepaald chakra te weinig of juist te veel energie heeft, kan je hier hinder van ondervinden. Sommige mensen kunnen de energie van de chakra’s zien – en daarmee ook eventuele tekorten of overschotten. Maar ook als jij dit niet kunt, kun je wel degelijk het effect ervan opmerken. Zo kan het zijn dat een harde, pijnlijke plek duidt op een verstoring in je energiebalans. Je tweede chakra staat vooral voor emoties en seksuele gevoelens. Als je in je leven problemen op dit vlak ondervindt, kan het dan ook een goede zet zijn om je tweede chakra te herstellen.

Waarom tweede chakra versterken

Om lekker in je vel te zitten, zowel als je alleen bent als in je relatie tot anderen, is het belangrijk dat er balans is in je emoties en je seksuele gevoelens. Vind je het lastig om je emoties te tonen en je op een intieme manier met iemand te verbinden? Om zonder je (seksuele) gevoelens te onderdrukken op een passievolle manier in een relatie te staan? Of heb je het idee dat je op dit vlak juist ‘doorslaat’, bijvoorbeeld door in allerlei situaties juist té emotioneel te reageren? Dan is het de moeite waard om aandacht te besteden aan je 2e chakra herstellen. Je lichaam kan een tijdelijke verstoring van je energiebalans wel oplossen. Om ook op de lange termijn energiek te blijven, is je 2e chakra activeren bij een gebrek aan energie op dit vlak absoluut noodzakelijk.

2e chakra betekenis

Bij het verklaren van bepaalde gezondheidsklachten of psychische problemen speelt de 2e chakra betekenis een belangrijke rol. Dit chakra is verbonden met de geslachtsdelen, je baarmoeder, je blaas en je nieren. Je vindt hem in je buik en je onderrug, zo’n vier vingerbreedtes onder je navel. Als het tweede chakra geopend is, kunnen emoties vrij in- en uitstromen. Je hebt er dan enerzijds geen problemen mee om uiting te geven aan je gevoelens. Anderzijds laat je je ook niet snel helemaal meeslepen door je emoties. Heb je het idee dat je wat dat betreft niet altijd even goed in balans bent, dan kun je er veel baat bij hebben om dit chakra een tijdje wat extra aandacht te geven. Je 2e chakra activeren kan bijvoorbeeld door te werken met de kleur oranje. Ook een 2e chakra massage kan je in zo’n geval goede diensten bewijzen.

Sacraal chakra betekenis

Als je de sacraal chakra betekenis eenmaal begrijpt, besef je meteen hoe essentieel het is om dit chakra in een ‘optimale conditie’ te houden. Als dit chakra niet genoeg energie heeft, zal zich dat uiten op veel fronten in je leven. Hiervan zul je vroeger of later hinder van ondervinden. Samen zijn de zeven hoofdchakra’s als het ware de toegangspoort tot een gezond lichaam (fysiek en emotioneel) en een heldere geest.

Lekker in je vel zitten, weten wat je wilt en jezelf zonder moeite kunnen uiten, dat wil toch iedereen? Om jezelf te ondersteunen bij het in balans houden van je chakra’s is het beslist aan te raden eens een cursus op het gebied van chakramassage te volgen. Uiteraard komt tijdens een dergelijke cursus ook de 2e chakra massage uitgebreid aan bod. Al met al is duidelijk dat je buikchakra voldoende aandacht verdient. Niet voor niets wordt dit belangrijke chakra ook wel het relationele of het seksuele chakra genoemd!

Zelf je 2e chakra herstellen

Zoals je je waarschijnlijk wel voor kunt stellen, sta je veel levenslustiger en krachtiger in het leven als je tweede chakra geopend en in balans is. Als je het idee hebt dat dit evenwicht bij jou ontbreekt, kom dan vooral in actie om dit chakra (weer) te openen. Gelukkig zijn er veel manieren om je chakra’s te herstellen of te stimuleren. Zo kun je thuis bijvoorbeeld prima aan de slag met speciale visualisaties en chakrameditaties. Zoals gezegd kun je echter ook veel bereiken met kleuren en edelstenen kunnen eveneens effectief zijn.

Als je graag wat onderbouwder aan de slag wilt, kan een cursus op het vlak van de al genoemde chakramassage een goede keuze zijn. Ook tijdens een cursus Reiki 1 is er volop aandacht voor het (weer) vrijelijk laten stromen van de energie in je lichaam. Wil je je levenskracht optimaal ondersteunen, vraag dan vandaag nog de informatie aan over onze cursussen. Chakra energie massage of de cursus Reiki 1 gaan in op het werken met de chakra’s!

Chakra Energie Massage

Reiki 1

ABOUT AUTHOR

Raymond Besems