Wat is Ayurvedische massage?

De gezichtsmassage komt uit de ayurveda. Ayurveda is een Indiase holistische geneeswijze met een traditie van enkele duizenden jaren. ‘Ayur’ betekent ‘leven’ en ‘Veda’ wil zeggen ‘wetenschap’: de wetenschap van het leven. De ayurvedische massage stimuleert de doorbloeding en uitscheiding zodat afvalstoffen gemakkelijker via de huid en de andere uitscheidingsorganen het lichaam kunnen verlaten. Bij deze vorm van massage zijn speciale warme kruidenoliën heel belangrijk. Deze worden deels door het lichaam opgenomen en zorgen voor de inwendige reiniging. Tijdens de massage worden meerdere marma’s (energieknooppunten) gemasseerd.

Gezichtsmassage in de ayurveda
gezichtsmassage

Heb je weleens hoofdpijn? Deze ayurvedische massage voor het gezicht kan verlichting bieden. De gezichtsmassage wordt al eeuwen succesvol toegepast in India om hoofdpijn en stress te verhelpen. Deze massage is makkelijk te leren.

  1. Plaats de vingertoppen van de drie middelvingers op het midden bovenop het voorhoofd en wrijf in een rechte lijn naar buiten toe. Doe dit 3 keer.
  2. Herhaal deze massage techniek in het middelste en lagere gedeelte van het voorhoofd.
  3. Dan nogmaals voor het middelste en hogere gedeelte van het voorhoofd.
  4. Herhaal dezelfde ayurvedische massage techniek met de handpalmen.
  5. Druk zachtjes met duim en wijsvinger op de wenkbrouwen, beginnend vanaf de neus tot aan de buitenkant. Herhaal dit ook enkele keren.
  6. Plaats je drie middelste vingers op je slapen en cirkel er zachtjes overheen. Een aantal keer met de klok mee, een aantal keer tegen de klok in.

Op dezelfde manier kun je ook een vriend of vriendin masseren om de spanning in de hoofdhuid te verminderen, zodat het lichter en ontspannener aanvoelt. De ayurvedische massage is van oorsprong een uitgebreide massage voor het hele lichaam. Nadat je de massage hebt ondergaan voel je je energiek en ontspannen omdat alle energiepunten zijn gestimuleerd en je in balans bent gekomen.

Meer leren? Ook hoe je anderen een fijne ayurvedische massage kunt geven? Lees hier verder!